Tips til hvordan unngå kredittkortsvindel

Hvert eneste år blir norske bankkunder utsatt for kredittkortsvindel for flere titalls millioner kroner, og det er et beløp som øker med årene. I mange tilfeller er det nok brukerens egen feil som skyldes at man har blitt svindlet, mens det andre ganger igjen er usikre betalingsløsninger som er synderen. Men svindlerne blir stadig mer kreative og tar i bruk nye metoder for å lokke til seg kredittkortinformasjon – så her er våre tips til hvordan nettopp du kan unngå kredittkortsvindel.

La aldri kortet være alene

Det er spesielt på ferie at man blir utsatt for svindel av kredittkort. Mange nordmenn er godtroende og passer ikke godt nok på kredittkortet. Det kan være alt fra en «utro tjener» på en restaurant til han/henne som jobber i resepsjonen på et hotell. Man bør aldri la kredittkortet være alene hos fremmede personer, og hvis man er påvirket av alkohol på ferie øker sjansene for at man blir kredittkortsvindlet. Vårt beste tips her er at man bruker kontanter når man er på ferie i utlandet, og lar kredittkortet ligge i safen. Kredittkortet er helt klart en god venn å ha med seg på ferie, men ved å gjøre uttak i minibanker og la det hvile trygt på hotellrommet, så sikrer du deg i stor grad mot
svindlere.

Handle kun på trygge steder

Dette gjelder først og fremst i nettbutikker. Her bør man skaffe seg et skikkelig inntrykk av nettbutikken før man bestemmer seg for å legge igjen kredittkortdetaljene. Aller tryggest er det dersom nettbutikken bruker en tredjeparts løsning for å håndtere betalingen. De aller fleste norske nettbutikker gjør dette, og gjør de ikke det, så bør du vurdere å styre unna. Dette gjelder spesielt i utenlandske nettbutikker, der det finnes mange useriøse aktører.

Men det gjelder også for fysisk bruk av kortet. Du bør ikke dra kortet i butikker og forretninger som har mistenkelige kassasystemer, eller du av andre grunner tror det er noe muffens her. Det gjelder også i minibanker. Vær obs på eventuelt ekstrautstyr som er montert for å «scimme» kredittkortdetaljene dine.

Mistanke? Sperr kortet snarest!

Hjalp ikke disse rådene? I så fall nytter det ikke å grave seg ned, for det er viktig at du rydder opp så fort som mulig. Det første du må gjøre med en gang du merker at kredittkortet har blitt borte eller misbrukt, er å sperre kortet. Dette gjør at svindlerne ikke kan bruke det, enten de har stjålet kortet fysisk eller bare har fått tak i kredittkortinformasjonen din slik at de kan handle på nettet. Sistnevnte er helt klart den vanligste formen for svindel, men også den som er vanskeligst å oppdage. Dette fordi at svindelen kan forekomme over lengre tid dersom man ikke følger med på regningene. Ofte vil bankens sikkerhetssystemer oppdage mistenkelig bruk av kortet, og kanskje da automatisk sperre det. Skulle man uansett bli utsatt for svindel så er det i de fleste tilfeller banken som må dekke tapet, forutsatt at du ikke har handlet særskilt uaktsomt.

Les mer om kredittkortsvindel her